Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství

Co by se stalo, kdyby se Jarka s Mirkem nepotkali u Šmejkalovi ohrady? Odkud znal Červenáček bratry Mašíny? Co zažili Mirek Dušín a jeho přátelé v New Yorku?

To všechno a ještě mnohem více se dozvíte v připravované knize Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství. V této publikaci představí padesátka nejlepších současných tvůrců z Česka a Slovenska nové krátké komiksy legendární pětice hochů. Příběhy jsou velmi různé, stejně jako i jejich autoři. Editor knihy Tomáš Prokůpek ve své předmluvě píše, že byli záměrně osloveni kreslíři a scenáristé rozličného věku, životních zkušeností, žánrového ukotvení i výtvarného názoru. Ale jedna věc je všechny spojuje – a sice jejich osobní vztah k Rychlým šípům!

Jak říká jeden z autorů, Josef Blažek: „Rychlé šípy byly jednou z prvních věcí, co jsem si přečetl, jakmile jsem se naučil číst. Předal mi je můj otec, tak jako je jeho otec předal předtím jemu a jako je snad předám svému synovi i já – a moje vnoučata si je pak budou číst v Muskově kolonii na Marsu. Nejvíc se mi tehdy líbil příběh, v němž Rychlé šípy podniknou nezáměrný, surrealisticky dlouhý skok na saních. Přistály nejen v té kupě hnoje, ale i v mém srdci. A v mé hlavě pak letí na těch saních pořád dál.“

Dalšími autory, kteří do knihy přispěli, jsou kromě jiných například Lucie Lomová, Pavel Čech, Jozef Gertli Danglár, Jiří Grus, Tomáš Kučerovský nebo Martin Šútovec.

Kniha nepřináší pokračování původních příběhů Rychlých šípů. Je spíše osobní poctou autorů tomuto seriálu. Stejně tak není převážně určena malým čtenářům, pro plné pochopení vyžaduje znalost starých dobrodružství Rychlých šípů a kulturní či historický kontext. Od doby, kdy vyšel první sešit Rychlých šípů, se změnilo mnoho. Nejen v tom komiksovém světě, ale především ve světě okolo nás. A tak i tyto příběhy jsou jiné a snad si k nim najdou cestu i skalní příznivci původních Rychlých šípů.

Vedle komiksové části najdete v knize také několik textů předních znalců tuzemského komiksu, kteří příběhy klubu Rychlých šípů zasazují do širších souvislostí. Podrobnosti o ceně, formátu apod. najdete na webu nakladatelství Akropolis, která knihu vydává.

Pokud si knihu koupíte na akcích Skautské nadace – například na výstavě Pocta Rychlým šípům nebo ve Sluneční zátoce – získáte jako bonus pohlednici k Roku Rychlých šípů, která jinde nebude ke koupi.

A pro úplně maximální naladění se můžete podívat na ukázku z knihy

Kniha vychází u příležitosti oslav 80. výročí slavného komiksu o Rychlých šípech