Ve čtvrtek 5. dubna 2018 byla slavnostně odhalena pamětní deska na domě, který byl posledním bydlištěm spisovatele Jaroslava Foglara – v Křišťanově ulici 18, na Praze 3. Umístění pamětní desky iniciovala radnice Prahy 3 a její starostka Ing. Vladislava Hujová desku také odhalila. Spolu s ní odkryli desku také starosta Junáka Josef Výprachtický – José  a předseda správní rady SNJF Tomáš Šídlo – Pascal. Každý pronesl svoji zdravici.

Poté následovala pro cca 50 šťastlivců prohlídka spisovatelova bytu, kde následně zasedla správní rada SNJF.

Slavnostní akt se těšil velkému zájmu médií. Již od 16:30 hodin si novináři fotili a natáčeli byt v doprovodu paní starostky, která uvedla, že Jaroslav Foglar byl zapsán 3. července 1992 jako první zapsán do Knihy cti Prahy 3. Oficiálně touto akcí byl započat Rok Rychlých šípů, série akcí na oslavu 80. narozenin legendárního komiksu slavného spisovatele.

Reportáže a rozhovory o akci:

Předseda správní rady Skautské nadace Tomáš Šídlo ve Studiu 6 – o Foglarovi, Roku Rychlých Šípů a skautingu – čas 1.19.23 bit.ly/studio6Foglar

Reportáž v ČT – Události v kultuře
Krátký příspěvek v ČT v událostech Z metropole
Reportáž z prohlídky Foglarova bytu:
Pražský Deník
Blesk