V květnu na veletrhu Svět knihy spatří světlo světa naprosto jedinečná mapa. Mapa Stínadel Pavla Čecha. Výtvarník své dílo inspirované Jaroslavem Foglarem tvořil celé čtyři měsíce, slavná místa ale nosil v hlavě již od dětství. “Tajemnému kouzlu knížky,,Záhada hlavolamu” jsem propadl jako malý kluk. Už tehdy vznikaly malé plánky té starobylé části města zvané Stínadla.”, uvedl Pavel Čech v textu, který je přílohou Mapy.
Ve svém díle se snažil zachytit všechny detaily míst, kde Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka prožívali svá dobrodružství. Díky němu získala svou podobu nejtajemnější část světa Rychlých šípů a my se můžeme podívat kde je opuštěný kostel svatého Jakuba, ve kterém tajemní Vontové volili své vedení, na kůlnu s dílnou Jana Tleskače, na místo nálezu vontské kroniky i za tramvajové koleje ve slavné Rozdělovací třídě. Tedy na místa, která podněcovala představivost desetitisíců dětí – a Jaroslav Foglar nikdy neprozradil, jestli jsou skutečná.
“Měl jsem ambici, aby na mapě nechyběla ani ta nejmenší maličkost.”

Mapu Stínadel v luxusní podobě a omezeném nákladu vydává nakladatelství Albatros 3. 5. 2018, rozměry mapy jsou 68 x 88 cm, papír křída matná a bude zabalena ve speciálním pouzdře. Její cena bude 590, – Kč a koupit si ji budete moc například na veletrhu Svět knihy u stánku Albatrosu, na výstavě Pocta Rychlým šípům v Galerii Lucerna od 22.5. 2018, ve Sluneční zátoce nebo webu Albatrosu – http://www.albatros.cz/stinadla-jaroslava-foglara-plakat-pavla-cecha-1/

Pavel Čech představil svou mapu v rozhovoru pro Český rozhlas Brno, kde hovoří také o indiánském způsobu života a chlapecké duši, kterou si v sobě hýčká. Rozhovor si poslechněte zde – bit.ly/PavelCechMapa