V květnu na veletrhu Svět knihy spatřila světlo světa naprosto jedinečná mapa. Mapa Stínadel Pavla Čecha. Výtvarník své dílo inspirované Jaroslavem Foglarem tvořil celé čtyři měsíce, slavná místa ale nosil v hlavě již od dětství. “Tajemnému kouzlu knížky,,Záhada hlavolamu” jsem propadl jako malý kluk. Už tehdy vznikaly malé plánky té starobylé části města zvané Stínadla.”, uvedl Pavel Čech v textu, který je přílohou Mapy.
Ve svém díle se snažil zachytit všechny detaily míst, kde Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka prožívali svá dobrodružství. Díky němu získala svou podobu nejtajemnější část světa Rychlých šípů a my se můžeme podívat kde je opuštěný kostel svatého Jakuba, ve kterém tajemní Vontové volili své vedení, na kůlnu s dílnou Jana Tleskače, na místo nálezu vontské kroniky i za tramvajové koleje ve slavné Rozdělovací třídě. Tedy na místa, která podněcovala představivost desetitisíců dětí – a Jaroslav Foglar nikdy neprozradil, jestli jsou skutečná.
“Měl jsem ambici, aby na mapě nechyběla ani ta nejmenší maličkost.”

Mapu Stínadel v luxusní podobě a omezeném nákladu vydalo nakladatelství Albatros, rozměry mapy jsou 68 x 88 cm, papír křída matná a je zabalena ve speciálním pouzdře. Její cena je 548 Kč včetně DPH 21/%, koupit jí můžete na akcích SNJF či fyzicky na prodejně Junshopu na Praze 7. Z důvodu velkých nákladů na poštovné mapu nezasíláme prostřednictvím Jestřábova obchodu.

Pavel Čech představil svou mapu v rozhovoru pro Český rozhlas Brno, kde hovoří také o indiánském způsobu života a chlapecké duši, kterou si v sobě hýčká. Rozhovor si poslechněte zde – bit.ly/PavelCechMapa