Prohlédněte si byt Jaroslava Foglara takový, jak vypadal za spisovatelova života. Byt projde rekonstrukcí a od příštího roku v něm budou spisovatelé v rámci rezidenčních pobytů tvořit další díla.

Možná jste zaregistrovali minulý týden v médiích informaci o tom, že nakladatelství Albatros začne znovu vydávat kompletní Foglarovo dílo. Podrobněji o tom přinášíme informace zde. Společná tisková konference Skautské nadace a Albatrosu se konala v Jestřábově bytě, kde Roman “Bobo” Šantora připravil pro novináře komentovanou prohlídku. Díky záznamu na seznamu.cz se do bytu můžete podívat i vy – komentovaná prohlídka bytu.

Po autorově smrti v roce 1999 byl jeho byt coby součást dědictví, o které se vedly letité spory, úředně zapečetěný a po šestnáct let nedostupný. Loni na podzim Skautská nadace Jaroslava Foglara otevřela byt zájemcům z řad veřejnosti. Od té doby do současnosti v něm proběhl bezpočet komentovaných prohlídek. Současný záměr je takový, že se byt zrekonstruuje s ponecháním některých původních prvků vybavení dotvářejících původní atmosféru, a od nejpozději od ledna příštího roku bude sloužit pro měsíční rezidenční pobyty spisovatelů či komiksových tvůrců a překladatelů.
Plán rezidenčního bydlení se uskuteční ve spolupráci s Českým literárním centrem a s Mezinárodním výborem pro dětskou knihu.

Reportáže a články o Foglarově bytě: