Rezidence Jaroslava Foglara

Nabízíme spisovatelům, překladatelům, komixovým autorům a dalším umělcům inspirativní zázemí pro jejich další tvorbu, která bude rozvíjet odkaz díla Jaroslav Foglara.

Byt Jaroslava Foglara prošel v létě 2018 první fází rekonstrukce rekonstrukce, aby od září začal sloužit jako rezidence pro překladatele z češtiny, zahraniční bohemisty a spisovatele ve spolupráci s Českým literárním centrem, sekcí Moravské zemské knihovny. „Rezidenční programy Českého literárního centra, které byly zahájeny v loňském roce, se těší kontinuálnímu zájmu zahraničních překladatelů a přispívají podstatnou měrou ke kulturní reprezentaci ČR v oblasti literatury v zahraničí,“ řekl Ondřej Buddeus, vedoucí Českého literárního centra. „Jsme rádi, že budeme moci přispět k šíření české literatury do zahraničí,“ sdělil Tomáš Šídlo ze Skautské nadace Jaroslava Foglara.

První rezidentkou je překladatelka z Japonska Mei Kashima, která tu bude překládat titul Pavla Śruta Lichožrouti.

Rezidence Českého literárního centra v bytě po Jaroslavu Foglarovi budou probíhat v letošním roce od září do listopadu. Spolupráce obou organizací bude pokračovat i v roce 2019.
Po mladé Japonce budou následovat rezidenti z Makedonie, Bulharska, Ukrajiny a překladatel z Itálie. Sonja Stojmenska-Elzeser z Univerzity v makedonském Skopje přeloží Umělohmotný třípokoj Petry Hůlové, Radost Železarova z bulharské Univerzity v Sofii román Petry Soukupové Pod sněhem, Sofia Cheliak z Ukrajiny texty Petry Procházkové a italský překladatel a bohemista Giuseppe Dierna bude připravovat monografii o Bohumilu Hrabalovi.

Reportáž o rezidenčních pobytech TV Praha
Události v kultuře 4. 9. 2018
Reportáž v ČRO Radiožurnál – v poledních hlavních zprávách těsně před sportem – cca 12:05