V pátek 23. března proběhl již 18. ročník Noci s Andersenem. A Rychlé Šípy byly při tom. Starší děti si nejen četly v příbězích Mirka Dušína a jeho hochů, ale měly možnost si i zasoutěžit ve znalostech z knížek Jaroslava Foglara. Na více než 1700 místech nocovalo 95 tisíc dětí! Přinesly o tom zprávu i páteční Události na ČT1. Na reportáž se můžete podívat zde http://bit.ly/2pDJVmC

Zde jedno ohlédnutí za Nocí s Andersenem od Hanky, Broňky a Mirky z oddělení pro děti Knihovny BBB v Uh.Hradišti.
“Bylo to úžasné! Nejen odpoledne s uherskohradišťskými skauty – střediskem Psohlavci, ale také podvečerní a večerní program v Knihovně BBB, kde hrál hlavní roli ježek v kleci (jednoho namalovaného jsme hledali téměř o půlnoci v ulicích města). Korunu všemu dodal zapůjčený banner od Sdružení přátel Jaroslava Foglara z Brna. Přikládáme pár foteček, snad i z nich na Vás dýchne naše páteční úžasná foglarovská atmosféra… i ten, kdo nevěděl, po účasti v naší večerní soutěži “Riskuj” ví… o Dvojce, Jestřábovi, ginku, ježkovi v kleci.”

Dámy, děkujeme! ❤️❤️❤️

Akce byla součástí Roku Rychlých šípů, oslav 80. výročí tohoto legendárního klubu.

Střípky z Foglarovské části Noci s Andersenem: “Více než 10.000 dětí a dospělých, stejně jako šesťáci ZŠ Trávníky v Otrokovicích „vědí, kdo to byl Jindra Hojer, Jarka Metelka, Mirek Dušín, Ryhlonožka a Červenáček. Některým se podařilo i dostat ven ježka z klece.“ Protože dětem v Havířově-Podlesí nějaký nezbeda “přihodil do pečícího hrnce i šípy, psí a kočičí chlupy, místo dortu “upekli” knihu. A ne ledajakou-komiksové Rychlé šípy i se psem Bublinou a Bratrstvem kočičí pracky.” Foglarovkami a lovem bobříků zaměstnala děti Knihovna Jana Drdy v Příbrami. “Třicet odvážných dětí se rozhodlo vyměnit si na jeden večer místo s dobře známými Rychlými šípy a dát se do luštění záhad, které se točily kolem tajuplného hlavolamu Jana Tleskače. V knihovně tak bylo k vidění několik Rychlonožků, Červenáčků, Jarků Metelků, Jindrů Hojerů a také Mirků Dušínů! Akci si nenechal ujít ani tajemný Široko doprovázený Ježkem v kleci v životní velikosti! Do party už nám scházel jen pes Bublina,” napsali z Městské knihovny v Krnově. Na dvoukilometrovou cestu za záhadou hlavolamu se vydaly děti z Letohradu, vlastnoručně uvařily jahodový čaj a bramborový guláš. Noční putování po Stínadlech Jana Tleskače hlásí knihovna Štoky, při hře ztemnělými prachatickými Stínadly na děti čekal ježek v kleci. Děti z Lysic našly Deník Jana Tleskače, objevily kroniku Vontů, svatyni Uctívačů ginga a setkaly se se Širokem. V Rožnově pod Radhoštěm se postava Široka s ježkem v kleci spustila z 20 metrové výšky – ne, nebojte se, působivou scénu připravil dětem horolezecký klub Rožnov. Ve Vimperku čtenáři navštívili skautskou klubovnu, zpívali při kytaře, plnili bobříky a nalezli ježka v kleci. Dobrodružství s Jestřábem pro děti z knihovny připravili skauti z Jihlavy a před cestou plnou rozmanitých úkolů si zde připomněli výročí vzniku Foglarových Rychlých šípů. Znojemští spáči se naučili dva uzly a seznámili se s morseovkou. Na výpravu do Stínadel v Moravském Krumlově šel s dětmi i pes Bublina, který asi tušil, že budou opékat buřty. Spáči z Opavy společně s dětmi z Hradce nad Moravicí vyrobili originální klubové vlajky, lovili bobříky, jen bobřík mlčenlivosti jim dal zabrat, protože dnešní děti neumí ani chvíli mlčet…KJM v Brně se ocitla v ohrožení a na její záchranu bylo potřeba získat ježka v kleci, což se po strastiplném putování Schrattenbachovým palácem dětem nakonec podařilo. Návod na vyjmutí ježka z klece získali ve Vraném nad Vltavou. Hledání pokladu dětem od Velryby z Hradce Králové zkomplikoval Velký Vont. V Židlochovicích Rychlé šípy pomáhaly při pátrání po pokladu Ptačího údolí a děti získaly i pírko správného Židlochováka. Ostravský Dům knihy se proměnil v tajuplnou čtvrť Stínadla a jeho chodby ve starodávné spletité uličky s tmavými průchody, nesčetnými schůdky a záhadnými zákoutími, kde čekaly úkoly, které otestovaly bystrost, chrabrost a důvtip. Vše v duchu Rychlých šípů a zásad těchto hochů – poctivost, spravedlivost, respekt k mladším i vedoucím. V Knihovně Jana Palacha v Praze na děti čekal úplně jiný úkol: pomocí počítačových manipulací musely Janu Třískovi v roli Velkého Vonta vrátit jeho správný, mužný hlas. V pomalované chodbě pak děti statečně zachraňovaly Jarku Metelku ze spárů Černých jezdců. V Miskovicích plnili bobříka slepoty, napsali pohledy a roznesli je kamarádům, kteří nemohli nocovat s nimi. V Neratovicíh Bratrstvo Kočičí pracky ukradlo Tam Tamy a při nočním pátrání se nikdo neztratil, tak i zde mohli hrát Ulčovky. Ve Svitavách si se zámečnickým učněm Rychlonožkou mohli ukovat šperk, s Červenáčkem dopisovali komiks, Jindra Hojer je zkoušel z přírodovědy, Mirek Dušín učil, jak se obaluje knížka, Jarka Metelka pomáhal luštit hlavolamy a závěr vydařeného večera patřil společnému čtení kapitolky Hon na Široka, kdy čtení rafinovaně přerušili v nejnapínavější pasáži a dočítali za svitu baterek. V Ústí nad Orlicí podlehli kouzlu foglarovek úplně všichni natolik, že si chtěli číst až do rána. KK v Pardubicích s dětmi navštívila klubovnu vodních skautů a mluvili se skautkou, která zažila loučení na táboře, který přerušil v roce 1968 vpád vojsk Varšavské smlouvy. Z hlavního stanu Noci s Andersenem jsme zavolali na mobil opravdovému živému Rychlošípákovi panu Jindrovi Hojerovi a tlumočíme jeho pozdravy dětem. Tajemný hlavolam z Foglarovy knihy potrápil soutěžící z Pusté Polomi, ale nakonec většina skupin správně vyluštila citát: Skutečné přátelství je jako pevné zdraví, stěží si uvědomujeme jeho hodnotu, dokud o něj nepřijdeme.”