Lavičky

JAROSLAVA FOGLARA

Skautská nadace Jaroslava Foglara a Městská část Praha 2 v pondělí 10. září 2018 slavnostně pokřtili ručně vyřezávané lavičky Jaroslava Foglara, umístěné v parcích Prahy 2, v nichž vznikaly knihy Hoši od Bobří řeky a Chata v Jezerní kotlině.
Lavičky jsou umístěny:
Lavička Hoši od Bobří řeky – Riegrovy sady, dětské hřiště U Draka (GPS 50.0808094N, 14.4433222E).
Lavička Chata v Jezerní kotlině – Havlíčkovy sady, dětské hřiště U Štiky (GPS 50.0687608N, 14.4482036E).
Přesné místo, kde jsou lavičky umístěny, si můžete najít na mapě pod textem.

„Jaroslav Foglar většinu svých knih nepsal doma, ale na různých místech Prahy i okolí, a my bychom během několika let chtěli tato místa kolemjdoucím zpřítomnit a propojit je s romány tohoto význačného spisovatele,“ řekl Roman Šantora ze Skautské nadace Jaroslava Foglara, která je iniciátorem celého projektu.

J. Foglar většinu svého života prožil v Korunní ulici č. 16 v Praze 2. Své knihy odcházel tvořit na zídky či lavičky pražských parků a do okolní přírody. Pražskými zákoutími a uličkami se také inspiroval ve své tvorbě. Hochy od Bobří řeky psal mimo jiné v Riegrových sadech a Chatu v Jezerní kotlině v sadech Havlíčkových. Vznikaly zde i další jeho knihy. Právě městská část Praha 2, na jejímž území se obě místa nacházejí, výrobu laviček financovala.

Lavičky jsou z tvrdého dubového dřeva, vyzdobené motivy z jednotlivých knih, které do nich vtělil řezbář Stanislav Pokorný. Ten je i autorem bobra na oddílovém totemu pražského 2. skautského oddílu, který J. Foglar šedesát let vedl. Inspirací mu kromě samotných románů byly ilustrace Ester Kuchyňkové a Pavla Čecha, které doprovází nová vydání Foglarových knih. Právě při této příležitosti lavičky vznikly. 18. vydání Hochů od Bobří řeky a 12. vydání Chaty v Jezerní kotlině, připravilo na podzim 2018 nakladatelství Albatros.
Celá tisková zpráva k nahlédnutí zde.

Mediální ohlasy křtu laviček:
Blesk
Pražský patriot