Praha 17. 12. 2018 – Rychlé šípy dnes slaví 80. narozeniny i na domovské stránce českého Googlu. A to slavnostně ztvárněným logem, tzv. Doodlem, které je výjimečné tím, že poprvé pochází z pera českého výtvarníka. Tím je komixový kreslíř a ilustrátor Marek Rubec, který se autorsky podílel i na letošním vydání nových příběhů Rychlých šípů. Google k výročí Rychlých šípů připravil i možnost přímo z domovské stránky online prohlížet žižkovský byt jejich autora, spisovatele Jaroslava Foglara. Byt sice prošel v létě rekonstrukcí a nyní hostí rezidenty z řad spisovatelů a překladatelů,  zájemci jej však mohou zhlédnout v původním stavu s vybavením, které po sobě autor zanechal, na Google Street View.

První díl komiksu Rychlé šípy vyšel přesně před 80 lety 17. prosince 1938 v časopisu Mladý hlasatel. Autorem příběhů byl spisovatel Jaroslav Foglar, ilustrátorem první série Jan Fischer. Celkem vzniklo 315 dílů komiksu a podíleli se na nich další tři výtvarníci, od roku 1968 již jen Marko Čermák. Jednou z iniciativ, které k tomuto výročí letos organizuje Skautská nadace Jaroslava Foglara pod názvem Rok Rychlých šípů, je oslava na domovské stránce českého Googlu.

Celá Tisková zpráva k dnešnímu slavnostnímu rychlošípáckému Doodlu ke stažení ZDE