Skautská nadace vyhlašuje grantovou výzvu pro dobrovolnickou pomoc po povodních

Cílem této výzvy je podpořit skautské dobrovolnické skupiny při odstraňování následků povodní na území České republiky, aby jejich pomoc byla bezpečná, efektivní, účinná, očekávaná a chtěná.

Ostrava

Skautská nadace zřizuje veřejnou sbírku a bude rozdělovat získané prostředky na pomoc postiženým regionům a zatopeným klubovnám

Žadateli grantové výzvy jsou skautské organizační jednotky, které vysílají dobrovolníky do postižených oblastí. Složení dobrovolnické skupiny je na zvážení a odpovědnosti organizační jednotky. Je nutné brát zřetel na to, že pomoc v postižených oblastech je náročná nejen fyzicky, ale také psychicky.

Podporu lze využít na reálné výdaje spojené s pomocí, například:

• osobní ochranné a pracovní pomůcky,
  • úklidový materiál a nářadí, úklidová drogerie,
  • doprava osob na místo pomoci, strava dobrovolníků, balená pitná voda,
  • pohonné hmoty do centrál,
  • připojištění dobrovolníků apod.

Nadace podpoří skupiny v minimálním počtu 3 dospělé osoby, které se zapojí alespoň na 5 pracovních osobodní (počítají se včetně dne příjezdu a odjezdu). Průměrný pracovní představuje alespoň 4 hodiny dobrovolnické práce přímo na místě.

Maximální výše podpory je 1000 Kč/osoba/den.

(Příklad: 3 osoby pomáhají 2 dny, jiné 4 osoby ve skupině pomáhají 1 den, max. výše podpory bude 10 000 Kč.)

Postup pro podání žádosti o podporu a její poskytnutí

Žádanou podporu musí organizační jednotka (středisko) předfinancovat. Žadatel vyplní žádost prostřednictvím formuláře, v případě schválení vydá nadace do tří pracovních dnů závazný příslib podpory při splnění předpokládaných osobodnů (formou e-mailu).

Následuje vlastní pomoc na místě, poté proplacení a zaúčtování dokladů do účetnictví střediska, zaslání závěrečné zprávy nadaci, která vám pošle darovací smlouvu a po jejím podpisu převede peníze na účet střediska.

Co očekáváme

Vyplnění žádosti se souhlasem vedení organizační jednotky (střediska), fotky zachycující stav na místě pomoci před vaší pomocí a po skončení, závěrečnou zprávu s vyúčtováním a popis darovací smlouvy.

Termín pro podávání žádostí je zatím konec října
a pro vyúčtování konec listopadu.

Na co nelze podporu použít

Podpora není určena pro humanitární pomoc třetím osobám v zasažených regionech, včetně dopravy humanitární pomoci do zasažených regionů. Nepodpoříme nákup alkoholu včetně piva a mzdové náklady a osobní odměny. Necháváme na zvážení a rozhodnutí organizační jednotky, zda spojí dobrovolnickou pomoc na místě s materiální pomocí z jiných zdrojů.

kolín

Nadace není organizátorem a zprostředkovatelem pomoci. Očekáváme, že se nabídnete a budete spolupracovat s některou z osvědčených organizací dle doporučení Junáka – českého skauta, nebo si najdete partnera se kterým se dopředu domluvíte, kde a jak budete pomáhat. Např. obec, škola, školka, jiná organizační jednotka a jejich klubovny, osobní kontakty. Výjezdy „na slepo“ nebudou podporovány.

Podpora skautských koordinačních a ubytovacích center v zasažených regionech

Pokud taková centra vzniknou, např. v nezaplavených klubovnách, které se nabídnou jako zázemí pro skautské dobrovolníky, nabízí Skautská nadace podporu řešenou individuálně

Obraťte se na: strecha@skautskanadace.cz

Poznámka:

V první fázi Skautská nadace vypisuje výzvu na podporu dobrovolnických skupin, následovat bude výzva na obnovu poškozených kluboven. Výše rozdělených prostředků bude záviset na výsledku sbírky.

Nadace si vyhrazuje možnost upravit podmínky této výzvy, nikoliv však zpětně pro již vydané přísliby, včetně možnosti výzvu prodloužit nebo ukončit.